subota, 2. srpnja 2011.

Meso za 'stoku sitnog zuba'

Da se ne zaboravi da nam naši govnari i dalje prodaju tuđa govna!

Specijal Jutarnjeg: zaštićeni svjedoci, sanitarni inspektori, labaratoriji i djelatnici o istinama mesne industrije:

"U labaratoriju u Zagrebu se otkrije da je meso pokvareno. Isti taj uzorak šalje se u Split i nekim čudom prolazi analizu!" - anonimni djelatnik mesne industrije

"Proizvođač sam mora poslati meso na nalizu, pa može poslati što god želi, nečiji tuđi uzorak" - Jadranka Kolarević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača

"Staro meso se dvostruko zamrzava da postane mekanije. Na tržnicama su stare, uginute krave, čije se meso prodaje kao biftek" - anonimni inspektor

"Kada proizvođač prvi put ulazi u Hrvatsku, hrana se analaizira. Svaki uvoz nakon toga nema kontrole" - Gordan Jerbić, ravnatelj veterinarske inspekcije



Konvoj od četiri kamiona-hladnjače sa 30 tona govedine na hrvatskoj je granici. Čeka analizu uzoraka mesa kako bi mogao ući u državu. Uzorak se šalje u laboratorij u Zagrebu, ovlašten od Ministarstva poljoprivrede. Nakon detaljne analize, pokaže se da je meso zdravstveno neispravno. Mikrobiološki nije zadovoljilo, a i kvaliteta mesa ne odgovara kvaliteti koja piše na deklaraciji. Kamioni zbog toga ne smiju u Hrvatsku.

Međutim, po hrvatskom zakonu, uvoznik koji je naručio govedinu ima pravo na drugo mišljenje. Traži da se ponovi uzimanje uzorka i ispitivanje mesa. Uzorci zatim odlaze u splitski laboratorij.

Splitski laboratorij, pak, kaže da je meso savršeno. Najbolje dosad. Kamione s granice puštaju u Hrvatsku, a meso se uskoro pojavljuje na policama trgovina, ili se, nakon prerade, nađe u nekoj ćevabdžinici. Preradom se potpuno unište dokazi da je meso bilo više puta zamrznuto i odmrznuto te da je staro deset godina.

Istiniti događaj koji smo opisali, a koji se konstantno odvija na granici, samo je jedan od načina na koji uvoznici mogu, pod patronatom trenutnih zakona, uvesti staro smrznuto meso koje je bilo predviđeno za uništavanje. Jer, u zemljama EU takvo se meso mora spaliti ili prodati kao stočna hrana po desetak puta jeftinijoj cijeni. U Hrvatskoj zamrznuto meso nema rok trajanja. To je nedavno potvrdio i ministar poljoprivrede Čobanković.

Prevare sa slanjem u druge laboratorije, u kojima se redovito pokvareno meso proglašava dobrim, otkrio nam je zaštićeni svjedok, anonimni djelatnik mesne industrije, dobro upućen u trgovinu mesom.

- Znate li kako nekvalitetno i staro meso dolazi u Hrvatsku? Evo, reći ću: u jednom se laboratoriju u Zagrebu otkrije da uzorak mesa nije ispravan, a onda se, na zahtjev uvoznika, taj isti uzorak pošalje u Split, gdje se nekim čudom pokaže ispravnim i pošiljka uđe u Hrvatsku - ispričao nam je.

Nema komentara:

Objavi komentar